A komplex követeléskezelési megoldások bemutatása

Rövid tájékoztatónk célja bemutatni a Titán Faktor Zrt. által kidolgozott tartozásrendezési lehetőségeket, abból a célból, hogy Ügyfeleink könnyen kiválaszthassák a nekik legmegfelelőbb tartozásrendezési módot. Az alábbiakban a típusmegoldásokat ismertetjük, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Társaságunk minden esetben Ügyfeleinkkel együtt gondolkodva, az ügykezelés folyamán végig együttműködésre törekedve alakítja ki a megállapodásait; többször előfordult, hogy egy Ügyfelünk által ,,hozott” gondolat, javaslat képezte megállapodásunk alapját.

Társaságunk minden esetben közös megoldást keres a tartozás rendezésére, Ügyfeleinkkel együttműködve dolgozunk a mindkét félnek kölcsönösen megfelelő megállapodás kidolgozásban. Fontosnak tartjuk azt a más követeléskezelők által talán elhanyagolt alapelvet, hogy a hitelező-adós alá-fölérendeltségi viszonyból kiemeljük az adóst és egy partneri viszonyban újra Ügyfélként kezeljük, egyenrangú félként közösen dolgozunk a megoldáson.

1. Fizetési megállapodás

Társaságunk elsősorban fizetési megállapodások kötését szorgalmazza, e körben is a rövid lejáratú megállapodások azok, amelyeket támogat, mivel álláspontunk szerint Ügyfeleink érdekeit nem egy olyan megállapodás szolgálja, amely még évtizedekig elnyújtja a törlesztési kötelezettséget (az általunk kezelt ügyletekben lejárt tartozások érintettel, melyeket késedelmi kamat terhel, így minél tovább tart a visszafizetés, összességében annál nagyobb összeget kell Ügyfeleinknek teljesítenie). A rövid futamidőt esetén egyedi döntés alapján a tartozás összegének mérséklésével támogatjuk a kialakult helyzet rendezését.

2. Közös értékesítés

A Társaságunk által kezelt, jelzálogjoggal biztosított követelések rendezése a tartozások magasabb összege miatt nehézséget okoz Ügyfeleinknek. Sok esetben a fedezeti ingatlan (vagy egyéb más ingatlan) értékesítésével tudnak Ügyfeleink ajánlatot tenni a tartozás rendezésére. Ingatlanközvetítő partnerünk díjmentesen segédkezik az ingatlanok értékesítésében, képzett kollégáink teljes körű segítséget nyújtanak. Ügyfeleink együttműködésükkel, a fedezeti vagy egyéb felajánlott ingatlan értékesítésére vonatkozó adásvételi szerződés aláírásával járulnak hozzá a tartozás rendezéséhez, minden egyéb a mi dolgunk.

Az sem képezi akadályát az ingatlan közös értékesítésének, hogy esetleg túl sok teher került az évek során bejegyzésre a tulajdoni lapjára, ebben az esetben van lehetőség az ingatlan árverés útján való közös értékesítésére, amely kapcsán Társaságunk célja a lehető legmagasabb vételár elérése. Ebben az esetben ugyanúgy kezeljük az ingatlanok hirdetését, mintha tehermentes lenne, a tulajdonszerzés módjában van csupán technikai különbség.

Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy tekintettel a közös értékesítés megállapodási céljára (az ingatlan értékesítése), már a megállapodás megkötésekor gondolja át azt, hogy az értékesítést követően lakhatása miként lesz megoldott.

3. Hitelkiváltás

Több esetben előfordult, hogy egy hitelképes családtag vagy egy tehermentes ingatlan bevonásával felvett kölcsön Társaságunk felé való törlesztésekor nagyobb összegű kedvezménnyel zárták le ügyletüket Ügyfeleink. Érdemes átgondolni ezt a megoldást is, mivel a hitelintézetek felé hosszabb futamidővel meg tudnak állapodni, így több esetben a fedezetül szolgáló ingatlant sikerült a Titán Faktor Zrt.-t megillető terhektől mentesíteni hitelkiváltással. Fontos megjegyezni, hogy tapasztalataink szerint a korábbinál szigorúbb jogszabályi környezet kiszámíthatóbb hitelkonstrukciókat hívott életre és a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlata is változott, így ezektől a hitelektől ,,már nem kell tartani”.